DISSONÀNCIES

bloc musical de 4CANTONS

Dot Tape Dot i l’escena de folk electrònic a Astúries

  a3080457591_10Setmanari Directa | Article que vaig escriure al Setmanari la Directa fa uns mesos que pretén seu un viatge a Astúries de la mà dels experiments de Dot Tape Dot, un acostament al seu admirable folk electrònic.

————-

Astúries mai deixa de sorprendre amb les diferents escenes musicals que va desprenent al llarg de la seua història contemporània més recent. Amb permís del que va ser el Xixón Sound als 90 amb l’eclosió de les bandes indies, l’escena electrònica sempre ha tingut batecs subterranis imprescindibles a aquell país vora el mar cantàbric. Així, durant uns quants anys ha estat Astúries un referent, amb Barcelona i Madrid per on passaven molts dj’s vinculats a l’escena techno internacional. A més a més, no es poden oblidar les 7 edicions ininterrompudes del que es coneix com a LEV, Festival Internacional de Creació Audiovisual, i que consta sempre d’una programació molt ben triada al voltant d’una electrònica més cerebral i potser no tan enfocada a les pistes de ball.

No obstant, del que volem parlar en aquest article és sobretot de l’artista asturià Daniel Romero, que porta el nom de .Tape. (o Dot Tape Dot), i del seu so tan personal que ha provocat un reconeixement internacional gens menyspreable. Així, podem dir que es tracta d’un creador de tall electroacústic i amb una mirada detallista i extremadament sensible que aconsegueix una electrònica orgànica i fràgil que ens transporta a un viatge d’arrels, de música popular reinterpretada. Una espiral d’emocions diverses amb la sereneritat com a denominador comú. Una música tendra, bella i tranquil·la. Una excel·lència, en termes acadèmics.

Si ens endinsem en les seues gravacions trobem que ha sabut generar un discurs sonor propi que va des de l’ús de gravacions de camp fins a l’ús de joguines; de l’ús d’instruments tradicionals fins a un treball del so mitjançant software amb una mirada quasi científica, molt acurada i meticulosa. Així, es pot dir que és un mestre del detallisme, d’infinitat de petits detalls que donen un to concret a les seues produccions.

Com a mostra que .Tape. és un projecte més que consolidat, deixem caure ahí la infinitat de treballs editats a segells d’arreu. Ha passat pels EUA (Other Electricities), Catalunya (Spa.rk), França (Eglantine, Optical Sound, Aspic Records), Japó (Nature Bliss), Alemanya (Mira Recs), Astúries (Ambulatore) o Madrid (Acuarela). Una llarga llista de referències d’una qualitat absoluta que estan entre el folk electrònic i experimental, el drone i l’ambient. A banda també trobem una bona quantitat de treballs compartits amb altres artistes com per exemple l’excel·lent treball realitzat amb l’artista de folk madrilenya Aroah, i que porta com a nom “Patterns”. A més a més, sense nomenar les diferents remescles que han patit alguns dels seus treballs de la mà de gent com Fibla, Roux, Tunng o Shugo Tokumaru.

Potser és important remarcar que molts dels seus treballs estan publicats amb llicències Creative Commons i estan disponibles a la xarxa de manera gratuïta a diferents segells abans esmentats o a plataformes com Free Music Archive. Evidentment, no es tracta de tota la seua obra completa però sí d’una no gens menyspreable quantitat de discos publicats que encara el fan més honest.

Segurament, gràcies en part al substrat de .Tape., ara tenim altres projectes amb un tarannà semblant, i també a Astúries, com és per exemple Bacanal Intruder. Aquest projecte comparteix fraternalment catàleg dins el col·lectiu-segell que dirigeix Daniel Romero (.Tape.) i anomenat Ambulatore. A més, també comparteix lloc a altres segells com Eglantine Records.

Una escola, per cert, que tan de bo s’amplie i faça augmentar aquest so electrònic però folk, que ens remet a un territori com l’asturià on l’orografia abrupta vora el mar cantàbric i un determinat oratge marcat per la pluja, sempre ha tingut un paper central en la construcció de la identitat pròpia. I això també es nota en aquests sons.

Altres infos que podeu consultar:

– Mini docu: Dot Tape Dot – Sticks and stones

http://www.youtube.com/watch?v=VKUKwXypA9c

-Per a escoltar, descarregar o comprar música podeu anar a:

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on febrer 5, 2014 by in Electrònica, Experimental, Folk and tagged , , , , .

TWITTER

Síguenos en Twitter Siguenos en Facebook Siguenos por RSS Siguenos en Soundcloud Siguenos en Vimeo

Netlabels, Netaudio, Music and other things

Join 524 other followers

%d bloggers like this: